Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego — dla kogo?
Co robić, gdy pacjent nie chce jeść? Dowiedz się, jakie są najczęstsze przyczyny braku chęci spożywania posiłków. Poznaj sposoby na żywienie pacjentów cierpiących na nowotwory i choroby nerwowo-mięśniowe.
Dlaczego pacjent nie zjada posiłków?
Nawet najbardziej apetyczne potrawy w czasie choroby mogą nie nadawać się do spożycia. Nie chodzi tutaj wyłącznie o chęci pacjenta, ale również jego możliwości fizyczne. Warto uświadomić sobie, że w czasie skrajnego wycieńczenia organizmu występują:
- trudności z gryzieniem mięsa, warzyw i twardych produktów spożywczych,
- mdłości, wymioty i brak apetytu,
- krztuszenie się w trakcie przełykania pokarmu,
- brak siły do jedzenia w pozycji siedzącej.
Na szczęście są sposoby na poradzenie sobie z tymi barierami. Wystarczy wymyślić łatwiejsze metody spożywania jedzenia. Najczęściej rozpoczyna się od blendowania i rozdrabniania potraw, by miały formę prostszą do gryzienia i przełknięcia. Często też pojawia się żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, którą stosuje się pod okiem lekarza i dietetyka.
Preparaty odżywcze i żywienie dojelitowe
Na wzmocnienie organizmu można wypijać specjalistyczne preparaty odżywcze. Wyróżniają się małą objętością, a jednocześnie zawierają wiele witamin, składników mineralnych i białka. Dawkuje się je zgodnie z zaleceniami lekarza, na przykład jedną lub dwie butelki w ciągu dnia. Tego rodzaju produkty dostępne są w różnych smakach, m.in. czekoladowym, truskawkowym i naturalnym.
Kolejną opcją jest żywienie dojelitowe, dzięki któremu można uniknąć podawania posiłków drogą doustną. Zestawy PEG wymagają sterylnych akcesoriów i regularnej opieki pielęgniarskiej.
Żywienie medyczne w chorobie
Jest wiele sposobów na karmienie pacjentów mających trudności z jedzeniem. Możesz zdecydować się na doustne preparaty lub podawać pokarm bezpośrednio do żołądka za pomocą PEG.