Żywienie medyczne — jakie produkty i akcesoria są dostępne na rynku?
Przyjmowanie posiłków bywa dla chorych osób sporym problemem. Jak sobie z tym poradzić? Dobrym rozwiązaniem może być zastosowanie żywienia medycznego. Warto wiedzieć, jakie akcesoria i produkty żywieniowe są wykorzystywane u pacjentów onkologicznych i leżących.
Preparaty odżywcze do żywienia medycznego
Najczęściej spotykanym u chorych problemem jest brak apetytu, trudności z przełykaniem i gryzieniem. Przy dużym osłabieniu organizmu jedzenie bywa sporym wysiłkiem. Wówczas przydatne są specjalistyczne preparaty odżywcze. Są to płynne produkty, które mimo niewielkiej objętości zawierają duże ilości białka i witamin, odpowiadające proporcjom pełnowymiarowego posiłku. Ich skład różni się w zależności od indywidualnych potrzeb pacjenta. Przyjmowane są jako uzupełnienie codziennej diety. Mają różne smaki, na przykład czekoladowy, truskawkowy, waniliowy i brzoskwiniowy. Niektóre warianty przeznaczone są dla dzieci, dorosłych, cukrzyków i osób ograniczających spożycie tłuszczu.
Zestawy PEG
Jeśli doszło do sytuacji, w której pacjent nie może spożywać pokarmów przez jamę ustną, zalecane jest specjalistyczne żywienie medyczne. Lekarze mogą założyć choremu PEG, czyli przezskórną endoskopową gastronomię. To sztuczna droga do żołądka. Ta metoda przyjmowania posiłków zalecana jest dla osób, które:
- mają słabe mięśnie i krztuszą się przy przełykaniu,
- nie są w stanie spożyć wystarczającej ilości składników odżywczych tradycyjną drogą,
- przebywają wyłącznie w pozycji leżącej,
- zostały zakwalifikowane do PEG przez lekarza specjalistę.
Do endoskopowej gastronomii przydają się napełniane od góry worki z zestawem grawitacyjnym, zgłębniki, łączniki i strzykawki jednorazowego użytku.
Żywienie chorych pacjentów
Jest wiele sposobów na wspomaganie żywienia pacjentów leżących i onkologicznych. Można zastosować preparaty odżywcze lub zestawy PEG zakładane przez lekarza.