Sól niejodowana – dlaczego warto ją wybrać?
Dla Polaków – to niemal niezbędna przyprawa. Dla szefów kuchni z kolei – jest „lupą”, uwydatniającą smak. I choć nie można z nią przesadzać, to trudno sobie bez niej wyobrazić tysiące dań z całego świata. Sól, bo o nią chodzi, ma wiele odmian. A czemu warto wybrać niejodowaną? Dowiedz się o tym poniżej już teraz!
Sól kłodawska – dobro z najbliższej okolicy
Skąd bierze się sól niejodowana? Ta dostępna w Polsce najczęściej pochodzi z Kłodawy, czyli miejscowości położonej w Wielkopolsce, gdzie znajdują się jej duże złoża. Wynika to z faktu, że obszar ten przed milionami lat był mocno zasolonym morzem. Warto wiedzieć, że zasoby te obejmują nie tylko spożywcze odmiany NaCl, ale i szarą, tzw. drogową. Pierwsze kopalnie powstały w tym miejscu w połowie XX wieku. Od tamtej pory to kulinarne złoto wydobywane jest tradycyjnymi metodami.
Bogaty skład soli niejodowanej
Choć przyprawę tę zazwyczaj kojarzy się wyłącznie z chlorkiem sodu, to w rzeczywistości odmiana kłodawska zawiera szereg innych minerałów, jakie są niezbędne ludzkiemu organizmowi. Wymienia się wśród nich m.in.:
- magnez,
- mangan,
- żelazo,
- cynk,
- miedź,
- wapń,
a także potas i selen. Tak duże bogactwo mikroelementów sprawia, że stanowi ona wartościowy składnik diety, wpływający m.in. na procesy metaboliczne. Fakt, że produkt ten wzbogaca smak każdej potrawy, stanowi dodatkową korzyść z jego stosowania.
Właściwości prozdrowotne
Warto mieć na uwadze fakt, że sól niejodowana to nie tylko dodatek do posiłków – to również składnik przydatny przy dolegliwościach zdrowotnych. Przygotujesz z niej płukankę do ust o właściwościach antybakteryjnych. Dzięki temu zmniejszą się np. objawy infekcji gardła. Ponadto – wymieszaną w odpowiednich proporcjach z wodą, stosuje się do inhalacji lub przepłukiwania zatok. Taki zabieg łagodzi objawy infekcji górnych dróg oddechowych. Jeśli zaś do roztworu dodasz jeszcze sok z cytryny i trochę miodu – przygotujesz domowy izotonik.
Czy wiesz, że przyprawę tę stosuje się też zewnętrznie? Łagodzi m.in. bóle reumatyczne stawów, obrzęki oraz niektóre zmiany skórne. Ponadto doskonale zda egzamin jako peeling.
Gdzie kupić sól niejodowaną?
Choć w większości sklepów dostępna jest przede wszystkim sól jodowana, to nie brakuje sprzedawców oferujących tę naturalną przyprawę z Kłodawy. Zdecydowanie warto się za nią rozejrzeć, tym bardziej że w sklepach internetowych można ją nabyć w dobrej cenie, a dodatkowo – ma szerokie zastosowanie, nie tylko spożywcze!