Ser owczy – co warto wiedzieć?

Ser owczy – co warto wiedzieć?

Szukasz nowych smaków i zależy Ci na zdrowej diecie? Wypróbuj sery z mleka owczego. Te wyjątkowe produkty mają korzenie w tradycji góralskiej i są chętnie kupowane przez turystów spędzających urlop w górach. Dowiedz się, dlaczego warto zjadać je częściej.

Tradycyjne sery podhalańskie

Bez wątpienia najpopularniejszym rodzajem sera owczego jest oscypek. Najlepiej kupować certyfikowane wyroby, które powstają zgodnie z tradycyjną recepturą. Sposób produkcji ma duży wpływ na ich smak i wartości odżywcze. Podhalańskie oscypki mają walcowaty lub stożkowy kształt i gładką, twardą powierzchnię. Powstają z mleka owiec pasących się w Tatrach i Beskidach, wędzone są przy użyciu naturalnego dymu jałowcowego.

Kolejną propozycją jest bryndza. Konsystencją przypomina pastę i ma charakterystyczny, słony smak. Świetnie sprawdza się jako farsz do pierogów, dodatek do sałatek i smarowidło do kanapek. Popularnym podhalańskim wyrobem jest także bundz. Ma nieco łagodniejszy smak, wielu osobom przypomina mozzarellę. Doskonale komponuje się z miodem, listkami bazylii lub pomidorami.

Wartości odżywcze serów owczych

Szukasz dobrego źródła białka? Ser owczy może okazać się idealnym rozwiązaniem. Zawiera pełnowartościowe białko zwierzęce, dzięki czemu polecany jest dla wegetarian. Ponadto jedząc go, dostarczasz swojemu organizmowi duże ilości wapnia, ważnego budulca kości i zębów. Wyroby góralskie z owczego mleka zawierają też cynk, potas i magnez, sprzyjające prawidłowej pracy układu krwionośnego i nerwowego. Są źródłem witaminy A, C, B i E.

Zastosowanie serów w kuchni jest bardzo szerokie. Możesz po prostu kłaść je na kanapki, przyrządzać z nimi sałatki, zupy, zapiekanki. Oscypki świetnie smakują też jako przekąska między posiłkami. Gdzie je kupić? Nie musisz jechać w góry. Wystarczy złożyć zamówienie w sklepie internetowym z certyfikowanymi wyrobami góralskimi. Odpowiednio zabezpieczone na czas wysyłki artykuły spożywcze zostaną wysłane bezpośrednio do Twojego domu.

Wyroby z mleka owiec

Który rodzaj sera owczego najbardziej Cię zainteresował? Wypróbuj różne smaki i znajdź swój ulubiony. Producenci oferują też wyroby mleczarskie z dodatkami, na przykład bunc z czarnuszką. Urozmaicaj swoją dietę i zadbaj o odpowiednią ilość białka w pożywieniu. Bryndza owcza i oscypki są źródłem wielu cennych dla organizmu witamin i minerałów.