Produkty bezglutenowe — co warto wybierać?
Stosowanie diety nie zawsze jest kwestią wyboru, nie zawsze też można być na niej jakiś czas, a potem wrócić do normalnego odżywiania. Wiedzą o tym między innymi osoby z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi, które muszą wystrzegać się produktów zawierających np. gluten i wybierać ich wolne od tego białka odpowiedniki przez cały czas. Ważny jest jednak fakt, że nie musi to oznaczać rezygnacji z ulubionych składników, dań i przekąsek. Poznaj bliżej wybór produktów bezglutenowych!
Produkty bezglutenowe — co można znaleźć?
Nietolerancje i alergie pokarmowe diagnozowane są coraz częściej, żywność bezglutenowa bywa też wybierana ze względu na jej lekkostrawność m.in. przez osoby odchudzające się. Popyt na produkty bezglutenowe sprawia, że producenci żywności stale dostarczają na rynek nowe artykuły. Można zatem sięgnąć po wolne od tego białka odpowiedniki praktycznie wszystkich pokarmów, jakich bez tego trzeba byłoby się wyrzec. To nie tylko kasze, ryże, makarony czy mąki, niezbędne np. do wypieku domowych ciast, ale też słodycze, słodkie przekąski, przyprawy, soki, przetwory czy dania gotowe. Co ważne, chodzi nie tylko o brak w nich zbóż zawierających gluten, ale nawet jego śladowych ilości, co jest niezwykle istotne dla osób mających silne objawy alergii.
Co wybrać?
Kwestia wyboru takich produktów może być uzależniona od preferencji smakowych. Tego rodzaju wyroby są już na tyle wysokiej jakości, że różnią się od normalnej żywności tylko składem. Ich smak, zapach czy konsystencja są takie same, a więc doskonałe. Poza tym jednak produkty te są bardziej wartościowe. Wynika to na przykład z zastępowania mąki pszennej mąkami z innych zbóż. Ta pierwsza jest uboga w cenne składniki, jak błonnik i aminokwasy, ma to za sporo kalorii. Jej zamienniki są lepszym wyborem, co docenią nie tylko odchudzający się.
Na pewno dobrym wyborem będą też półprodukty i dania gotowe. Choć taka żywność często jest odradzana osobom chcącym odżywiać się zdrowo, nie dotyczy to artykułów wysokiej jakości, pozbawionych glutenu.
Jedz tak, jak lubisz!
Ponieważ dieta bezglutenowa prawdopodobnie będzie musiała być stosowana całe życie, ważne jest, by jadać smacznie i tak, jak się lubi. Współczesne produkty z pewnością to umożliwiają.