Jaki ser owczy wybrać?
Masz ochotę na oscypka, bryndzę lub bunc? Sprawdź, czym kierować się przy ich zakupie. Wybierz najlepszej jakości sery owcze, które świetnie smakują i mają wiele korzystnych dla zdrowia wartości odżywczych. Dowiedz się więcej na temat metod produkcji wyrobów mleczarskich.
Sery najwyższej jakości
Wszystko rozpoczyna się od mleka. Miejsce wypasu i gatunek owiec mają duży wpływ na smak sera. Dla przykładu, tradycyjne oscypki góralskie wykonuje się z mleka owiec rasy wielkowłosowej, które pasą się na tatrzańskich i beskidzkich halach. W przypadku produktów wędzonych warto zwrócić uwagę na sposób wędzenia. Najlepsi producenci stawiają na naturalne metody, wykorzystując na przykład dym jałowcowy. Kolejną kwestią jest świeżość wyrobów. Kupuj sery przechowywane w odpowiedniej temperaturze. Proces ich produkcji trwa od maja do września, to dobry czas na zakupy.
Niektórzy sprzedawcy oferują produkty z certyfikatem, który potwierdza tradycyjne metody ich wytwarzania. Warto porozmawiać z osobą sprzedającą ser i upewnić się, z czego został wykonany. Najpopularniejsze w Polsce są bryndza, bundz i oscypek.
Certyfikowane oscypki i inne sery góralskie
Wyroby z mleka owczego świetnie smakują i dobrze sprawdzają się w zdrowej diecie. Są źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, wapnia, cynku, potasu i magnezu. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, A i E. Każdy ser owczy ma nieco inne wartości odżywcze, wiele zależy od jego rodzaju. Bunc ma smak łagodniejszy od słonej bryndzy.
Gdzie można kupić tradycyjne sery podhalańskie? Wbrew pozorom, nie trzeba jechać w góry. Wystarczy zajrzeć do sklepu internetowego z certyfikowanymi oscypkami. Można zamówić w nim również bryndzę i bundz. Produkty zostają wysłane bezpośrednio do klienta, dzięki czemu niezależnie od miejsca swojego zamieszkania każdy ma możliwość wypróbowania oryginalnych podhalańskich wyrobów. Artykuły spożywcze przewożone są w optymalnej temperaturze i zostają starannie zabezpieczone na czas przesyłki.
Tradycyjne wyroby góralskie
Przy zakupie oscypków, bundzu i bryndzy zwracaj uwagę na ich świeżość, rodzaj użytego do produkcji mleka i sposób wędzenia. Wybieraj tradycyjne sery owcze, które najlepiej smakują i stanowią wartościowy składnik diety. Góralskie wyroby mleczarskie z mleka owiec możesz zamówić w sklepie internetowym.