Jak jeść oscypki?
Smakowanie tradycyjnej kuchni góralskiej to na pewno jedna z najważniejszych zalet i jeden z ważniejszych elementów wizyt na Podhalu. Popularnością cieszą się zwłaszcza oscypki, które tylko w tym miejscu dostępne są w oryginalnej wersji i smakują tak, jak powinny. Jak je spożywać, by w pełni cieszyć się ich walorami? Przeczytaj!
Oscypek — wszechstronny ser
Sery mają to do siebie, że zdecydowaną większość z nich można wykorzystywać na różne sposoby i oscypki nie są tu wyjątkiem. Oczywiście nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, zwłaszcza gdy chodzi o osoby niebędące specjalnymi smakoszami takich serów czy nielubiące gotować. Zwykle bowiem na ulicach Zakopanego widuje się stoiska z grillowanymi, małymi serkami. Oscypek jednak można podawać na wiele innych sposobów, a by się o tym przekonać, wystarczy zajrzeć do zakopiańskich restauracji, gdzie jest serwowany z zapiekankami, kanapkami, pizzą, plackami ziemniaczanymi, pierogami i wieloma innymi przekąskami oraz daniami — na wytrawnie, a nawet na słodko.
Warto też, lubiąc oscypek, kupić go w większej ilości i przyrządzać z niego samodzielnie w domu pyszności. Można go zgrillować lub usmażyć na patelni (wykorzystując do tego specjalne małe serki albo krojąc gałkę w grubsze plastry), dodać do sałatki, zupy, dania głównego czy przyrządzić sobie pyszną kanapkę, na przykład z szynką i sałatą. Możliwości jest mnóstwo, pula pomysłów praktycznie się nie kończy, a frajdę z testowania kolejnych połączeń będą mieć zwłaszcza osoby lubiące eksperymentować w kuchni.
Pyszna samodzielna przekąska i dodatek do dań
Ten tradycyjny ser świetnie sprawdzi się w różnych zastosowaniach. Wiele osób lubi delektować się nim samodzielnie, gdyż ma cudowny smak, aromat wędzenia oraz przyjemną teksturę, ale można też podać go w towarzystwie dobrego trunku, owoców oraz innych serów. Mimo jego folkowego charakteru, świetnie nadaje się na elegancką przekąskę czy przystawkę. Można też pokruszonym serem posypać pyszną zupę krem czy sałatkę, jak również przyrządzić sobie typową zakopiańską przekąskę z żurawiną.
Kupuj tylko oryginalny ser
Z wyjątkowych właściwości tego sera można korzystać na różne, praktycznie niezliczone, sposoby, ale jest to możliwe tylko jeśli postawi się na oryginalny wyrób. Serki udające oscypki, niemające nawet prawa tak się nazywać (nazwa ta jest zastrzeżona), znaleźć można w marketach, ale oryginalne dostępne są tylko w górach oraz w dobrych sklepach w internecie.