
Przyjmowanie posiłków bywa dla chorych osób sporym problemem. Jak sobie z tym poradzić? Dobrym rozwiązaniem może być zastosowanie żywienia medycznego. Warto wiedzieć, jakie akcesoria i produkty żywieniowe są wykorzystywane u pacjentów onkologicznych i leżących.
Preparaty odżywcze do żywienia medycznego
Najczęściej spotykanym u chorych problemem jest brak apetytu, trudności z przełykaniem i gryzieniem. Przy dużym osłabieniu organizmu jedzenie bywa sporym wysiłkiem. Wówczas przydatne są specjalistyczne preparaty odżywcze. Są to płynne produkty, które mimo niewielkiej objętości zawierają duże ilości białka i witamin, odpowiadające proporcjom pełnowymiarowego posiłku. Ich skład różni się w zależności od indywidualnych potrzeb pacjenta. Przyjmowane są jako uzupełnienie codziennej diety. Mają różne smaki, na przykład czekoladowy, truskawkowy, waniliowy i brzoskwiniowy. Niektóre warianty przeznaczone są dla dzieci, dorosłych, cukrzyków i osób ograniczających spożycie tłuszczu.
Zestawy PEG
Jeśli doszło do sytuacji, w której pacjent nie może spożywać pokarmów przez jamę ustną, zalecane jest specjalistyczne żywienie medyczne . Lekarze mogą założyć choremu PEG, czyli przezskórną endoskopową gastronomię. To sztuczna droga do żołądka. Ta metoda przyjmowania posiłków zalecana jest dla osób, które:
- mają słabe mięśnie i krztuszą się przy przełykaniu,
- nie są w stanie spożyć wystarczającej ilości składników odżywczych tradycyjną drogą,
- przebywają wyłącznie w pozycji leżącej,
- zostały zakwalifikowane do PEG przez lekarza specjalistę.
Do endoskopowej gastronomii przydają się napełniane od góry worki z zestawem grawitacyjnym, zgłębniki, łączniki i strzykawki jednorazowego użytku.
Żywienie chorych pacjentów
Jest wiele sposobów na wspomaganie żywienia pacjentów leżących i onkologicznych. Można zastosować preparaty odżywcze lub zestawy PEG zakładane przez lekarza.