Rodzaje mięsa, którym można karmić psa – lista

mięso dla psów

Zawartość miski dla czworonoga jest bardzo ważna. To dzięki odpowiedniemu pożywieniu pupil będzie zdrowy i zachowa energię do zabawy. Jak powinna wyglądać dieta dla psa? Jakie produkty wybierać? Zobacz, na co zwrócić uwagę podczas kupowania zwierzęcych przysmaków. Warto mieć na uwadze, że smak jest ważny, ale nie najistotniejszy!

Zadbaj o podaż białka!

Najważniejsze jest zapewnienie właściwej podaży pełnowartościowego białka. Dlatego dobrze jest postawić na mięso dla psów. Dzięki niemu zadbamy o dostarczenie nie tylko protein wraz ze wszystkimi niezbędnymi aminokwasami, ale również witamin oraz minerałów, w tym tak ważnych: cynku, fosforu, żelaza oraz potasu. 

Rodzaj mięsa ma znaczenie

Ważny jest rodzaj podawanego mięsa. Odpowiednio zbilansowana dieta dla psa powinna składać się z takich produktów jak:

  • drób (indyk, kurczak),
  • wołowina,
  • dziczyzna (dobrze sprawdza się mięso sarny),
  • jagnięcina i cielęcina (bogactwo minerałów),
  • podroby (wątróbka czy serca).

Warto przygotowywać posiłki dla czworonogów właśnie z tych rodzajów mięs, by być spokojnym o zdrowy rozwój pupila i mieć pewność znacznego ograniczenia ryzyka pojawiania się chorób czy przykrych dolegliwości. 

Nie komponuj posiłków sam! Postaw na gotowe, zdrowe wyroby!

Na rynku dostępne są gotowe wyroby mięsne, które stanowią odpowiednio zbilansowane, zdrowe oraz pożywne posiłki. Warto stawiać właśnie na takie zwierzęce dania, by mieć pewność, że zapewni się właściwą podaż wartości odżywczych oraz witamin i minerałów swoim czworonożnym ulubieńcom.