Prawdziwe kakao – jak odkryć najlepszy przepis? Sprawdź to teraz!

Napar ze zmielonych ziaren kakaowca to rewelacyjny sposób na poprawienie humoru, ale nie tylko. W odpowiednich dawkach jest on też zdrowy i dostarcza wiele potrzebnych mikroelementów, mogących korzystnie działać na umysł, układ krążenia i wiele innych obszarów ciała. Jak go właściwie przygotować? Przeczytaj artykuł, by się tego dowiedzieć!
Przeczytaj również: Co oznacza, że nasiona marihuany Nothern Light są feminizowane?
Liczy się porcja
Przygotowanie prawdziwego kakao zaczyna się od doboru właściwej ilości zmielonych ziaren. Są różne przepisy, gwarantujące różną intensywność naparu, ale i odmienne efekty. Ogólnie wyróżnia się trzy stopnie porcji:
Przeczytaj również: Czy nasiona konopi Nothern Light są legalnie dostępne w Polsce?
- od 15 do 25 gramów,
- od 25 do 35 gramów,
- od 40 do 50 gramów.
Najmniejsze dawki są doskonałe do codziennego spożywania. Świetnie sprawdzają się zamiast kawy, działając lekko energetyzująco. Średnia porcja z kolei jest idealna do pobudzenia procesów myślowych. Decydując się na taką ilość, możesz skutecznie wzmóc swoją kreatywność, a przy tym cieszyć się intensywniejszym smakiem naparu. Największa porcja natomiast będzie najlepsza dla tych, którzy chcą w pełni czuć smak i aromat. To przepis na prawdziwe kakao!
Przeczytaj również: Czapka z daszkiem – uniwersalne nakrycie głowy
Znaczenie sposobu przyrządzania
Obok dawki jednak bardzo ważny jest sposób przyrządzania. Chodzi zarówno o dobór napoju, z jakim przygotujesz napar, jak i samej metody. Do wyboru masz m.in. mleko roślinne (najlepiej ryżowe, owsiane, migdałowe lub kokosowe) albo wodę. Od tego zależą walory smakowe i dodatkowe mikro- oraz makroskładniki zawarte w napoju.
Kolejna kwestia to sposób przygotowania. Możesz np. dodać zmielone ziarna do podgrzanego do 80° C 200 ml płynu lub zagrzać je w 250 ml wody czy wybranego mleka, nie doprowadzając do wrzenia (aż do rozpuszczenia proszku). Inny przepis na prawdziwe kakao to gotowanie go przez około 3 minuty w danym napoju, pamiętając, aby cały czas mieszać szykowany napar.
Dodatki, które mogą wzbogacić smak
Pamiętaj, że kakao możesz wzbogacać różnymi dodatkami! Chodzi nie tylko o cukier czy ksylitol. Dodając soli, sprawisz, że zyska nieco karmelowy smak. Cynamon, kardamon i inne korzenne przyprawy nadadzą mu piernikowy charakter. Poeksperymentuj z różnymi przyprawami, by uzyskać satysfakcjonujący efekt!